ספרים גנים > אמא ואני

אמא ואני

כתיבה ואיורים: אמה צ'ייצ'סטר קלארק / תרגום: אלין מנסי / מו"ל: קדיתה

אמא של ענבר היא מרכז עולמו והוא אוהב לעשות אתה הרבה דברים. אבל יום אחד היא עסוקה ואין לה זמן בשבילו, אז הוא מחליט שגם הוא יכול להיות עסוק. סיפור המעודד משחק יצירתי משותף בין ילדים להורים.

פעילות בגן ובכיתה

הסיפור "אני ואימא" מציג סיטואציה שהיא שכיחה בהרבה משפחות: האם חייבת לבצע מטלות רבות (לעבוד על המחשב ועבודות שונות בבית), ואילו הילד רוצה שהיא תשחק אתו ותהיה לידו כל ...

פעילות בגן ובכיתה   

מחנכת יקרה,

הסיפור "אני ואימא" מציג סיטואציה שהיא שכיחה בהרבה משפחות: האם חייבת לבצע מטלות רבות (לעבוד על המחשב ועבודות שונות בבית), ואילו הילד רוצה שהיא תשחק אתו ותהיה לידו כל רגע.
הורים רבים מתקשים לתת תשומת לב לילד ולהקדיש זמן לשחק אתו ובה בעת לטפל בענייניהם האישיים. לעיתים קרובות הורים מוותרים בקלות על רצונותיהם וצרכיהם כמבוגרים ומפנים את כל זמנם ואת כל כוחותיהם לילדם, מכיוון שהם חשים שהוא זקוק להשגחה מתמדת וקשה להם לסרב לבקשותיו. לעומת זאת, הורים אחרים עסוקים בחייהם הפרטיים ואינם מעניקים לילדם תשומת לב מספקת.
הקשר בין ענבר ואמו בסיפור מציג בפנינו אפשרות אחרת. האם קשובה לצרכי בנה ומשתתפת במשחקיו, ובאותו זמן מעודדת אותו להמציא משחקים שישחק בעצמו כשהיא עסוקה בענייניה. כמחנכת תוכלי לשוחח עם הילדים על רצונם לשתף את המבוגרים במשחקיהם ועל הצורך של ההורים לזמן לבד, שבו ינוחו או יתעסקו בענייניהם האישיים.

פעילות מהנה!

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • תוכלי לשוחח עם הילדים על דברים שענבר עושה כדי לסייע לאמו בעבודות הבית, תוך כדי התבוננות באיורי הספר. אלו עבודות הוא עושה על דעת עצמו ואלו על פי בקשתה של אמו? שוחחי עם הילדים גם על הדרכים שבהן הם מסייעים להוריהם בבית.
  • עודדי אותם לחשוב על מטלה שהם מבצעים כדי לסייע להורים (למשל להשגיח על אח או אחות קטנים כאשר ההורים עסוקים, סידור מצרכים לאחר קניות, סידור המשחקים, או איסוף הבגדים ממתקן תליית הכביסה). פעילויות אלה שבהן ילדים עוזרים בבית נותנות להם תחושה של יכולת ואחריות, ומחזקות את הרגשת שייכותם למשפחה, במיוחד אם הם זוכים לתודה ושבחים מהוריהם.
  • לילדים בגיל הזה ההמתנה קשה, כפי שקשה היה לענבר להמתין עד שאמו תסיים את עבודותיה. תוכלי לשוחח עם הילדים על מקרים שבהם הם נאלצו לדחות את צרכיהם העצמיים ולהמתין, למשל להמתין לתורם כדי לעלות על המגלשה בגן, או במרפאה, או בתור לקופה בחנות. שוחחי עמם על הסיבות המאלצות אותם להמתין, על הרגשתם והקושי שלהם כשצריך להמתין, ועל מה שהם יכולים לעשות כדי לשפר את יכולתם להמתין.
  • לעתים במצבים שהילדים נאלצים להמתין, אנו, המבוגרים, משתמשים בביטויי זמן שילדים רבים לא ממש מבינים, כמו "עוד מעט", "בעוד שעה", "בשעה ארבע. בגיל הזה תפיסת הזמן מתפתחת, וקשורה בחוויות מוחשיות: היום נמשך כל עוד השמש זורחת, והלילה הוא החושך. למרות שיש ילדים המסוגלים לקרוא את המספרים על השעון, הם מבינים את מושג הזמן באופן חלקי. זאת הזדמנות עבורך לשים לב לשימוש שאת עושה בביטויי זמן בגן: במקום "נאכל בעוד שעתיים" או "בשעה עשר" תוכלי להבהיר לילדים את זמן הארוחה על ידי קישור למשהו שקורה לפני כן: "אחרי שנוריד את המשחקים מהשולחנות ונחזיר אותם למדפים, נאכל את הארוחה".
  • ענבר מכין שולחן לאמו ומזמין אותה. תוכלי לארגן "מסיבה" להורים לחגוג אירוע מסוים, למשל חג דתי, או יום המשפחה, ולאפשר לילדים להשתתף בהכנת הכיבוד ועריכת השולחנות.

تعرض قصّة "أنا وماما" موقفًا مألوفًا في العديد من العائلات: على الأم إنجاز العديد من المهامّ (العمل على الحاسوب ومهامّ منزليّة مختلفة) في حين يطلب طفلها أن تلعب معه ويرافقها في كلّ لحظة.

يجد العديد من الأهل صعوبةً في التوفيق ما بين الاهتمام بطفلهم وتكريس وقتٍ للنّشاط واللّعب معه، وبين الاهتمام بأمورهم الخاصّة. كثيرًا ما نصادف أهلاً يتنازلون بسهولة عن رغباتهم واحتياجاتهم ككبارٍ، ويسخّرون وقتهم وطاقاتهم كلّها لطفلهم، لإحساسهم بأنّه يحتاج إلى رعايتهم الدّائمة، ومن الصّعب عليهم أن يرفضوا طلباته؛ بينما نجد أهلاً آخرين منغمسين في حياتهم الخاصّة، ولا يُولون طفلهم الاهتمام الكافي.

 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • العلاقة بين عنبر وأمّه في القصّة تُظهر لنا إمكانيّة أخرى. الأمّ مُصغية لحاجات طفلها، ومشاركة له في لعبه؛ وفي الوقت نفسه تشجّعه على ابتكار ألعابٍ لوحده حين تنشغل بأمورها. يمكنك كمربّية أن تتحدّثي مع الأطفال حول رغبتهم في أن يتشاركوا اللّعب مع أهلهم، وحول حاجة الأهل إلى وقتٍ خاصّ بهم يرتاحون فيه، أو ينجزون أعمالهم الخاصّة.
  • يمكن أيضًا أن تلفتي نظر الأطفال إلى الأعمال التي يساعد بها "عنبر" أمّه في أعمال البيت. أيّ من الأعمال يبادر إليها لوحده، وأيّها بطلبٍ من أمّه؟ تحادثي مع الأطفال حول الطّرق التي يساعدون بها أهلهم في البيت، ويمكن أن تشجّعيهم على التّفكير بعمل واحد يبادرون إليه لمساعدة أهلهم ( مثل الاهتمام بأخٍ أو أختٍ صغير أثناء انشغال الأهل، تخزين المشتريات، ترتيب الألعاب، أو جمع الغسيل عن المنشر.) يمنح ذلك الطّفل شعورًا بالمقدرة وبالمسؤوليّة، ويقوّي انتماءه للعائلة، خاصّة حين يتلقّى الشكّر والمديح من أهله.
  • يستصعب الأطفال في هذا العمر الانتظار، كما استصعب "عنبر" في انتظار أمّه حتّى تنهي أشغالها. يمكنك أن تتحادثي مع الأطفال حول خبرتهم في مواقف حياتيّة يوميّة تتطلّب منهم تأجيل حاجاتهم الانيّة والانتظار، مثل انتظار دورهم في اللّعب على المزلقة في ساحة الرّوضة، أو في عيادة الطّبيب، أو في طابور الدّفع في الدّكان. تحدّثي معهم عن الأسباب التي تضطرّهم إلى الانتظار، وعن شعورهم وصعوبتهم في الانتظار، وعمّا يمكن أن يقوموا به ليحسّنوا قدرتهم على الانتظار.
  • وما يزيد صعوبة الانتظار عند الأطفال هو استخدامنا ككبارٍ لتعابير زمنيّة مثل "كمان شوي"، "بعد ساعة"، "السّاعة أربعة" وهي تعابير مبهمة بالنّسبة للأطفال. ففي هذا العمر ما زال إدراك الزّمن لدى الطّفل الصّغير أوليّا، ومرتبطًا بخبرة حسّية: فالنهار هو الوقت الذي تشعّ فيه الشّمس، واللّيل هو الظّلمة. وفي حين يبدو بعض الأطفال قادرين على "قراءة السّاعة" كأرقام، لكنهم لا يدركون نسبيّة الزّمن كمفهوم مجرّد. هذه فرصة لن تتأمّلي طرق استخدامك لتعابير الزّمن خلال النّهار في الرّوضة: فبدل "نأكل بعد ساعتين أو السّاعة العاشرة" يمكن أن توضّحي زمن الأكل للطّفل بربطه بحدث سابق له: " بعد ان نُزيل الألعاب عن الطاولات ونعيدها إلى الرّفوف، نأكل طعامنا".
  • يعدّ عنبر مائدة لأمّه ويدعوها إليها. يمكنك أن تنظّمي مع الأطفال "عزومة" للأهل لمناسبة معيّنة، قد تكون مناسبة عيد دينيّ، أو يوم العائلة، يشارك فيها الأطفال بتحضير الطّعام والموائد.

חוויות מהשטח