ספרים גנים > אמילי נמרה

אמילי נמרה

כתבה ואיירה: מרים לטימר / תרגמה (מאנגלית): מונא סרוג'י

אמילי היא ילדה שובבה, בעלת מזג חם. קשה לה לשלוט ברגשות של כעס ואכזבה. היא הופכת לנמרה קטנה שגורמת לבלגן ומייאשת את הוריה. אל בית המשפחה באה הסבתא, המשתפת את אמילי בסודה: גם היא נמרה, אך היא למדה כיצד להפוך את רגשותיה המתפרצים ואת תגובותיה הקיצוניות למקור להנאה ולסיוע לזולת.

פעילות בגן ובכיתה

אמילי היא ילדה שובבה, בעלת מזג חם. קשה לה לשלוט ברגשות של כעס ואכזבה. היא הופכת לנמרה קטנה שגורמת לבלגן ומייאשת את הוריה. אל בית המשפחה באה הסבתא, המשתפת את אמילי ...

פעילות בגן ובכיתה   

אמילי נמרה

מאת מרים לטימר

 

 

מחנכת יקרה,

 

אמילי היא ילדה שובבה, בעלת מזג חם. קשה לה לשלוט ברגשות של כעס ואכזבה. היא הופכת לנמרה קטנה שגורמת לבלגן ומייאשת את הוריה. אל בית המשפחה באה הסבתא, המשתפת את אמילי בסודה: גם היא נמרה, אך היא למדה כיצד להפוך את רגשותיה המתפרצים ואת תגובותיה הקיצוניות למקור להנאה ולסיוע לזולת.

ילדים רבים מתקשים לשלוט ברגשות שלהם ולתעל אותם באופן חיובי. דבר זה מקשה עליהם את התקשורת עם סביבתם ופוגם ביכולתם להפיק תועלת מהזדמנויות הלמידה הנקרות בדרכם בחיי היומיום. הסבתא בסיפור מדגימה כיצד ניתן לעזור לילדים במצב זה, וכך גם ההצעות שבהמשך.

ברצוננו לשתפך במספר הצעות לשילוב הספר בפעילות הגן.

 

הפעילויות האלה פותחו על ידי צוות במשרד החינוך והתרבות וקרן גרינספון.

 

קריאה מרגשת ופעילות מהנה!

 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • בשלב הראשון חשוב שהילד יבין את תחושותיו. התמקדי בכל מצב שאליו נקלעת אמילי ושוחחי עם הילדים על הרגשות שלה. תוכלי גם להכין ערכת מסיכות, עם פנים עצובות, כעוסות, עייפות וכו'. יחד עם הילדים דפדפו בין איורי הספר והתאימו כל מסיכה לתחושות של אמילי במצבים השונים. תוכלי גם לעודד את הילדים לשוחח על מצבים שאותם הם חוו בבית או בגן שגרמו להם לכעוס או לחוש תסכול.
  • בשלב השני יש לסייע לילד להבין את רגשות הזולת. תוכלי לבקש מן הילדים להתבונן בפנים של הדמויות הנמצאות בקשר עם אמילי (ההורים, החברים במסיבת יום ההולדת, הליצן ועוד). שוחחי עם הילדים על תחושות הדמויות הללו כאשר אמילי הופכת לנמרה.
  • בשלב השלישי תוכלי לחפש לאמילי, יחד עם הילדים, חלופות התנהגותיות. אולי תרצי לעצור אחרי המשפט של האב בעמ' 11 ("מה נעשה אתך?") ולבקש מן הילדים לחשוב על דרכים שבהן יוכלו ההורים לסייע לאמילי. זאת גם הזדמנות לשוחח עם הילדים על דרכים שעשויות לעזור להם להתגבר על כעסים, למשל שינשמו עמוקות ויספרו עד עשר, או שיבצעו פעילות גופנית כמו ריצה או קפיצה, כדי לפרוק את מטען הכעס. אולי יתאים לילדי הגן שתבצעו פעילות הרפיה יומית ביחד, למשל תרגילי נשימת יוגה פשוטים, פעילות של דמיון מודרך, וכד'.
  • הסבתא תמכה באמילי בכך שהיוותה דוגמה עבורה כאשר אמיר הציק לה בגן השעשועים. הסבתא-נמרה נשארה רגועה, המשיכה לקרוא על הספסל ועודדה את אמילי מרחוק. באותו זמן היא הציעה לה התנהגות חלופית שאפשרה לה להפוך את תחושותיה הקשות לאנרגיה חיובית, שאותה היא ניצלה כדי ליהנות ו"לקפוץ גבוה כמעט עד הירח". תוכלי לשחזר עם הילדים מקרה שבו הם חשו בכעס רב. מה עזר להם להתגבר עליו? אולי תרצי לשתף אותם גם במקרה דומה שקרה לך.
  • כמו המבוגרים, גם הילדים באים אל הגן כל יום כשהם טעונים ברגשות שונים. כדאי לאפשר לילדים להביע את רגשותיהם כשהם באים לגן בבוקר. חשבו יחד על בעלי חיים שהתנהגותן משקפת תחושות שונות, למשל: היום אני צב, ואינני רוצה לשחק הרבה, או: היום אני קוף ורוצה לקפוץ ולשחק, או: היום אני חתול ורוצה שילטפו אותי, וכד'. תוכלי להסתייע במסכות מעשי ידייך שיהיו בהישג ידם של הילדים שיקלו על ילדים ביישנים להשתתף.
  • תוכלי לשוחח עם הילדים על דברים שהם חייבים לעשות במהלך היום למרות שאינם רוצים (למשל להתרחץ, לקום מוקדם, וכו'). איך יוכלו להקל על עצמם לבצע את הדברים האלה?

רעיונות לשילוב הספר בגן

חוויות מהשטח